PMT staat voor PsychoMotorische Therapie.
Heeft uw zoon of dochter last van faalangst, verlegenheid, of is uw kind vaak boos? Re-Move psychomotorische therapie biedt een veilige plek waar kinderen op speelse wijze hun gevoelens leren ervaren, herkennen en hanteren.

Veel kinderen vinden het lastig om te praten over de dingen die ze moeilijk of eng vinden. Bij psychomotorische therapie (PMT) komen hun problemen naar voren tijdens verschillende spel- en/of sport situaties, wat een aanknopingspunt kan zijn om er over te praten en vervolgens te oefenen met nieuw gedrag. PMT is eigenlijk een moeilijke naam voor ‘bewegingstherapie’. Daarbij gaat het er niet om dat je uitblinkt in sport of goed leert voetballen. Beweging is niet het doel van de therapie, maar meer een middel om bepaalde doelen te bereiken. Onze ervaring is dat het kind vaak plezier in deze sportieve vorm van therapie heeft, waardoor het ook intrinsiek gemotiveerd is om te oefenen met nieuw gedrag.
Door het doen van bepaalde oefeningen en spelletjes, kun je erachter komen hoe je zelf in elkaar zit. De manier waarop je een bepaalde oefening uitvoert, zegt vaak iets over de manier waarop je dingen in het ‘gewone leven’ ook doet. Als je bijvoorbeeld bij een spel héél graag wilt winnen, en er niet tegen kunt als het een keer wat minder gaat, is de kans groot dat je bij andere dingen in het leven ook perfectionistisch bent of moeilijk kunt omgaan met verliezen.
Tijdens PMT leer je bepaald gedrag te veranderen of om bepaalde gevoelens, zoals angst, boosheid, verlegenheid en onrust te ervaren, herkennen en er mee om te leren gaan. Er is binnen de PMT naast het bewegen ook aandacht voor ontspanningsoefeningen en het zoeken naar de juiste woorden.


Stel je voor; een kind heeft moeite met voor zichzelf opkomen tegenover andere kinderen. Één van de oefeningen die we dan wel eens doen is ‘het spel zonder regels’. Ieder kind krijgt een kegel en er is een bal. Je kan een punt scoren door de kegel van iemand anders om te gooien. Verder zijn er geen regels. Het doel is om er een leuk en eerlijk spel voor iedereen van te maken. Stel er gebeurd iets wat je niet leuk of niet eerlijk vindt, dan zeg je ‘stop’ en mag je daar een regel voor bedenken. Vanaf dat moment geldt die regel ook in het spel. De therapeuten gaan de kinderen uitdagen en de grenzen opzoeken, door bijvoorbeeld kegels met onze handen om te gooien, de bal af te pakken, hele tijd voor onze kegel zitten, etc. Vervolgens zien wij het volgende gedrag naar voren komen:
- Kind 1 laat alles toe en durft geen ‘stop’ te zeggen.
- Kind 2 gaat het uitdagende gedrag van de therapeuten terug doen, waardoor het spel niet leuker/eerlijker wordt, maar er ruzie ontstaat.
- Kind 3 komt met regels, maar vindt het zelf moeilijk zich hieraan te houden
- Kind 4 wil persé winnen en maakt regels in zijn/haar eigen voordeel
- Kind 5 voegt wordt boos omdat er oneerlijk gespeeld wordt, noemt geen regels om dit op te lossen en er volgt uiteindelijk een woede-uitbarsting.
Op een gegeven moment leggen we het spel even stil, gaan we even zitten en bespreken we met elkaar wat er anders kan en hoe het beter kan. Dit doen we meerdere malen en we leggen ook de link met school en thuis. Uiteindelijk is dit spel ook daar mee te vergelijken en gaat het daar ook meestal fout: wat kun je in die situaties de volgende keer anders doen.

Psychomotorische therapie van Re-Move bestaat uit verschillende manieren van sport en spel, die aansluiten bij het kind of de jongere. Deze uitdagende en sportieve activiteiten zorgen ervoor dat er geoefend kan worden met het probleem. Op deze manier wordt er niet alleen gepraat, maar wordt het probleem zichtbaar en in de praktijk nagebootst. Op deze manier wordt er op een effectieve manier geoefend en kunnen de problemen effectiever aangepakt worden. Deze aanpak gebeurt individueel of in groepsverband.

Het voordeel van deze aanpak is dat kinderen en jongeren op een laagdrempelige en plezierige wijze hun eigen gedrag en gevoelens kunnen ervaren terwijl ze oefenen met ander gedrag. Door de ervaring te bespreken leren ze hun lichaamssignalen, gevoelens en emoties te herkennen, erkennen en te benoemen. Er wordt ervaren wat verschillende activiteiten bij het kind teweegbrengen.

Re-Move onderscheidt zich met de visie dat kinderen via de verbaal cognitieve benadering moeilijk beïnvloedbaar zijn, door gesprek alleen zal een kind moeilijk tot groei en verandering komen. Zij hebben meer profijt van een meer fysiek- en ervaringsgerichte werkwijze als psychomotorische therapie.
Denkt u ook dat uw kind baat kan hebben bij psychomotorische therapie?
Neem dan contact met ons op voor een gratis intake waarin we de problematiek van uw kind bespreken.
Geen verwijzing nodig en geen wachtlijst!
Vraag een gratis intake aan